sobota, 1 października 2011

Zupa z Dyni

Porcja na 4-5 osób



2 łyżki masła

1 duża cebulę

2 ząbki czosnku

1 łyżeczkę curry lub papryka w proszku do wyboru

2 średnie ziemniaki

dynia około 500g

750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

pieprz, sól do smaku

natkę pietruszki

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, w garnku w którym będzie zupa rozpuszczamy masło i dodajemy cebule i czosnek.


Dynie obieramy wykrawamy środek i kroimy w kostkę.


Czosnek i cebulę podsmażamy aż się zeszkli,dodajemy jedna łyżeczkę curry albo papryki następnie dodajemy ziemniaki i dynię, mieszamy, wlewamy bulion i gotujemy wszystko razem około 20 min.

Jak warzywa zrobią się miękkie wszystko miksujemy.


Rozlewamy do miseczek dekorujemy natką i dodajemy grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz