wtorek, 4 października 2011
Zupa Meksykańska
Składniki:
Czas przygotowania: 2 godz.
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
mrożony mix warzyw
2 cebule
przecier pomidorowy
czosnek
papryka zielona
papryka czerwona
papryka żółta
500 g mięsa mielonego, najlepiej indyczego
sól
pieprz
kostka rosołowa
przyprawa do zup
ser żółty
Sposób wykonania
Podsmażamy pokrojoną cebulę z mięsem mielonym, następnie całość wrzucamy do garnka. Resztę składników kroimy i również umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zupę posypujemy sporą ilością startego sera i podajemy ze świeżym i chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką.
źródło TVN
Polędwica pod grzybkiem
Składniki
1 kg polędwicy wołowej
1 kg pieczarek
6 średnich cebul
1/4 kostki masła (do smażenia mięsa)
sól, pieprz
1/4 szklanki mąki pszennej
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała śmietana (kesemka)
olej do smażenia
Buraczki:
1kg buraków czerwonych
1 cytryna
Sól, pieprz
cukier ( 4-6 łyżek)
masło do podsmażenia - 1/2kostki
Sałatka z ogórków kiszonych:
6 dużych ogórków kiszonych
2 średnie cebule (delikatne)
pieprz
3 łyżki oliwy
Mizeria:
2 ogórki świeże
mała śmietana kesemka
szczypta soli
3 łyżki cukru
Sposób wykonania
Polędwica pod grzybkiem
Oddzielamy trzonki pieczarek od główek. Z trzonków gotujemy wywar, który będziemy wykorzystywać do zaprawiania mięsa. Trzonki pieczarek zalewamy wodą, dodajemy pieprz i gotujemy wywar. Główki pieczarek obieramy i kroimy w drobne paseczki, następnie podsmażamy na paru łyżkach oliwy i lekko solimy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, którą smażymy do momentu zeszklenia. Następnie umyte mięso kroimy w paski i smażymy na maśle. Podsmażoną polędwicę łączymy z pieczarkami i cebulą. Zalewamy wodą i dusimy około 2 godzin bez przerwy. Po upływie tego czasu zalewamy potrawę wywarem z trzonków pieczarek, dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy jeszcze około 30 minut ciągle mieszając.
Buraczki:
Gotujemy buraki w mundurkach. Po wystudzeniu warzyw obieramy je i ścieramy na tarce ze średnią wielkością oczek. Starte buraczki doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz wyciskamy do nich sok z cytryny. Tak doprawione buraczki podsmażamy na maśle przez około 15 minut.
Sałatka z ogórków kiszonych:
Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, następnie parzymy zalewając wrzątkiem i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do ogórków, doprawiamy pieprzem i oliwą. Na koniec mieszamy.
Mizeria:
Obieramy ogórki i kroimy na cienkie plasterki. Pokrojone ogórki solimy i odstawiamy na około 20-30 minut aż puszczą sok. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy sok, dodajemy śmietanę i cukier. Wszystkie składniki mieszamy.
Danie podajemy z ubitymi ziemniakami lub w wydrążonych kajzerkach.
ych:źródło TVN
Subskrybuj:
Posty (Atom)