sobota, 24 września 2011

Bakłażanowe świderki

Należy rozgrzać piekarnik do 180°C,

następnie nakłuć bakłażana w kilku miejscach ostrym nożem i położyć na papierze do pieczenia nakłutą stroną do góry,

odkroić górę z główki czosnku (nieobranej główki), położyć na folii aluminiowej odciętym do góry, polać oliwą, zawinąć folię,

wkładamy bakłażana i czosnek do piekarnika, piec 40-50 min. aż bakłażan sflaczeje,:)

na 15 minut przed końcem pieczenia należy przygotować pomidory trzeba wrzucić je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą, posolić, popieprzyć, włożyć do piekarnika,

ugotować makaron(al dente!), przy odcedzaniu zostawić szklankę wody,

po wyjęciu bakłażana obrać ze skórki, miąższ wydrążyć łyżką , obranego bakłażana wrzucić do miski z pomidorami,

wycisnąć do miski upieczony czosnek

tłuczkiem do ziemniaków zrobić ze składników puree, dodać bazylię, doprawić do smaku, dolać wodę z makaronu, wymieszać aż wszystko się połączy,

dodać makaron, wymieszać dokładnie, dodać ser pokrojony w kostkę.

Smacznego

Naleśniki z farszem miesnym

nalesniki z farszem miesnym

Autorem artykułu jest michalina kaik



Świetne danie do przygotowanioa, łatwe i bardzo dobre. Czasem w kuchni wieje nudą więc czas coś zmienić. Proponuje naleśniki z farszem mięsnym.Warto podniebienie troszkę zaskoczyć.

Naleniki z farszem mięsnym to świetne i łatwe danie do przygotowania.

Żeby w kuchni nie było nudno, warto wypróbować czegoś nowego.

NALESNIKI Z FARSZEM MIĘSNYM:

CIASTO:

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

1 szklanka wody gazowanej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Wlać w naczynie mleko wodę gazowaną oraz dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować, dodać jajak i ponownie zmiksować. Mamy gotowe ciasto. Rozgrzać olej na patelni i smażyć cienkie naleniki.

 

FARSZ:

0/5 kilograma mięsa mielonego

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka pomiodorów

3 plastry ananasa z puszki

20 dag  pieczarek

1 cebula

przyprawy:

-pieprz

-sól

-oregano

-chili

-słodka papryka

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Pieczarki i cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju.

Doać mięso mielone oraz pomidory z puszki wraz z zalewąyć na małym ogniu.

Odsączyć fasolę, kukurydzę oraz ananasa pokroić w kostkę i dodać.

Wszystko doprawić przyprawami.

Troszkę farszu odłożyć do sosu.

Gotowy farsz nakładać na naleśniki.

Zwijać je jak krokirety.

Następnie zwinięte naleśniki z farszem układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

 

SOS:

1 szklanka mleka

1 cebula

20 dag sera żółtego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko zagotować i dodać do niego odłożony wcześnbiej farsz. Dokładnie wymieszać.

Sosem zalać naleśniki w naczyniu żaroodpornym.

Cebulkę uprażyć, ser żółty utrzeć na tarce i posypać tymi składnikami na naleśniki i sos.

Piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C w piekarniku z termoobiegiem.

 

Czas przygotowania to około 130 minut.

Porcji nja około 4 osoby.

Stopień trudności- dość łatwe.

koszt wynosi około 25 zł.

 

ŻYCZĘ SMACZNEGOI!!:))

---

http://latweprzepisykulinarne.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Tiramisu

Tiramisu - klasyczny, ale bardzo modny deser.

Autorem artykułu jest Wiesław falko Fałkowski



Klasyczne tiramisu to istna feria smaków. Tutaj aromat kawy splata się z nutami migdałowego amaretto, a gorzki smak czekolady miesza się z delikatnie kwaskową słodyczą maskarpone. Ku mojej uciesze tiramisu stało się znowu modne.

tiramisu

foto:falko

Składniki:

6 żółtek

4 czubate łyżki cukru pudru

50 dag serka mascarpone

4 łyżki amaretto

200 ml śmietany 36%

20 podłużnych biszkoptów

1,5 szklanki mocnej, aromatycznej kawy, najlepiej z ekspresu i całkowicie wystudzonej

2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao

2 łyżki startej gorzkiej czekolady

 

   Proporcje składników podane są dla 20 biszkoptów. Pamiętajcie o tym, że trzeba przeliczyć ilości poszczególnych składników, jeżeli zmienimy liczbę użytych biszkoptów. A ich liczba zależy od naczynia, w którym tiramisu chcemy przygotować. Biszkoptów musi starczyć na dwie warstwy.

 

   Sposób przyrządzenia:

   W metalowej lub żaroodpornej misce ucieramy żółtka z cukrem aż zamienią się w puszysty, kogiel-mogiel. Wlewamy 2 łyżki amaretto i mieszamy. Pozostałe 2 łyzki amaretto dodajemy do zimnej kawy. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje.

   Odstawiamy, aby ostygła. Otrzymaliśmy w ten sposób zabajone, które samodzielnie lub np. w towarzystwie owoców już stanowi pyszny deser.  
   Ale my idziemy krok dalej. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na „sztywno”. W misce mieszamy serek maskarpone aż stanie się kremowy i gładki. Dodajemy do sera masę jajeczną i dokładnie mieszamy.

   Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dalej delikatnie mieszamy.

   Przygotowujemy odpowiednie naczynie, najlepiej prostokątne. Może być forma do pieczenia. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie z dodatkiem amaretto biszkoptów. Moczyć należy bardzo szybko, aby biszkopty się nie rozpadły. Na warstwie biszkoptów układamy za pomocą łyżki warstwę masy serowo-jajecznej. Układamy następną warstwę moczonych w kawie z dodatkiem amaretto biszkoptów.

   Rozkładamy na nich resztę masy.

   W niektórych przepisach autorzy polecają posypać w tym momencie całą powierzchnię tiramisu kakao. Jednak jeżeli tak zrobimy to kakao nasiąknie w lodówce i będzie źle wyglądało na powierzchni naszego tiramisu jak je podamy gościom.

   Dlatego proponuję wstawić tiramisu do lodówki na minimum 6 godzin.

   Podajemy w formie kostki i dopiero na talerzu posypujemy dokładnie kakao, dekorujemy tartą czekoladą. Estetykę deseru podniesie zapewne mały akcent kolorystyczny np. czereśnia koktajlowa.

   Życzę smacznego!


---

Wiesław falko Fałkowski


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Sałatki kolorowe

Autorem artykułu jest Kasia S.



Sałatki to doskonały pomysł na znakomitą przekąskę. Ponadto nie zajmują zbyt wiele czasu żeby je przygotować.
Sałatki są bardzo proste i dzięki kolorowym skłądnikom smacznie się prezentują.
Polecam :)

SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
20 dag szynki indyczej
20 dag sera żółtego
majonez
sos francuski (moze być włoski) Knorr
zielony szczypiorek

Wykonanie:

Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Szynkę i ser żółty również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć. Dodać kilka łyżek majonezu oraz sos zrobiony w/g przepisu na opakowaniu (sos wymieszany z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

 

SAŁATKA Z CYKORII

Składniki:
2 duże kolby cykorii
1 wędzone udko kurczaka
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa w plastrach
mały por
mały słoiczek majonezu
2 pomidorki koktajlowe lub 1 normalny, słodki pomidor
sól
pieprz

Wykonanie:
Odłóż 8 największych liści cykorii. Resztę posiekaj. Pora oczyść, przekrój wzdłuż i drobno posiekaj w talarki, wyłóż na sitku i sparz. Ananasa pokrój w kosteczkę. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Osącz kukurydzę. Odłóż łyżkę pora. Pozostały por, kukurydzę, posiekaną cykorię, kurczaka oraz ananasa wymieszaj z majonezem.
Na odłożone liście cykorii nakładaj po porcji sałatki. Ułóż je na okrągłym talerzu w kwiatek. Środek pomiędzy łódkami cykorii napełnij odłożonym porem. Słodkie pomidorki pokrój na ćwiartki, ułóż skórką do góry na sałatce tuż przy środku z porów.

Smacznego!

 

---

kasiak

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/