środa, 12 października 2011
Kurczak po Tajsku z bazylią
Składniki:
2 łyżka stołowe oleju roślinnego
4 szalotki średnie, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
2 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 / 4 łyżeczki czerwonego pieprzu (platki)
1 kg piersi z kurczaka kotlety
1 łyżka sosu rybnego Tao Tao
1 łyżka świeżego soku z limonki
2 łyżeczki jasnobrązowego cukru
1 szklanka świeżych liści bazylii
Przygotowanie
Rozgrzać olej w woku lub na duzej patelni na średnim ogniu. Dodac szalotki, czosnek i papryk pł gotować, mieszając, aż szalotki zaczną mięknąć, 1 do 2 minut. Dodaj kurczaka i gotowuj, mieszając, aż to zacznie sie rumienic i szalotki zaczynają brązowiec, 2 do 3 minut.
Dodaj sos rybny, sok z limonki, cukier i 1 / 4 szklanki wody.Gotoj, często mieszając, aż kurczak staje sie miekki, 2 do 3 minut. (Jeśli sos redukuje sie podczas gotowania mozna, dodać 1 łyżka wody. Zdjąć z ognia, dodać bazylię, i mieszać do momentu az zacznie wiednac.
zrodlo http://www.finecooking.com
Subskrybuj:
Posty (Atom)