środa, 5 października 2011
Makaron penne z cukinią i serem ricotta
SKŁADNIKI
400g makaronu penne, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku zmiażdżone, 300g cukini - grubo utartej, 75g parmezanu tartego, 50g orzeszków pinii - zapiekanych, kilka liści bazylii - porwanych, 175g sera ricotta
Przygotowanie
Gotuj makaron w dużej ilości osolonej wody przez 10 minut lub zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.Odlej wodę i przenieś makaron z powrotem do rondla. Jednocześnie rozgrzej oliwę na patelni i dodaj czosnek. Smaż przez minutę i dodaj utartą cukinię. Gotuj przez 2-3 minuty, następnie zmieszaj z makaronem. Dopraw, dodaj parmezan, orzeszki i bazylię. Podziel na cztery miseczki i posyp pokruszonym serem ricotta.
Orzeszki pinii można zapiec na talerzu Crisp. Podgrzej płytę przez 2-2½ minuty.Dodaj orzeszki i przypiekaj przez 2-3 minuty, mieszając co minutę.
źródło: Whirpool.pl
Pizza
Składniki:
0.5 kg mąki
5dkg drożdży
0.25l wody
3 łyżki stołowe oleju
ok. 15g cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wymieszać składniki ciasta, zagnieść i odstawić na 40 min
do wyrośnięcia.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, uformować placek dość cienko i posmarować sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
3 ząbki czosnku
oregano,bazylia, sól, cukier
papryka sypka,
koncentrat pomidorowy,
odrobina wody.
Ciasto posypać obficie tartym żółtym serem, reszta składników na pizzy zależy od Państwa inwencji twórczej (w mojej wersji była cebula, szynka i ser mozarella).
Na koniec posypujemy wszystko oregano.
Pizzę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy 10-15min.
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)