Porcja dla 4 osób
Łosoś
60 dag łososia
pół cebuli dymki
10 dag obranej marchwi
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka natki kolendry
50 ml oliwy z oliwek
Sos ogórkowy
10 dag ogórków małosolnych
3 dag szalotki
250 ml śmietany kremówki
10 g klarowanego masła
10 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
czosnek do smaku
Puree z marchewki
10 dag ziemniaków
15 dag marchewki
3 dag klarowanego masła
10 g szalotki
Puree ze szparagów
10 dag ziemniaków
1 dag szparagów
3 dag masła klarowanego
10 g szalotki
Placki z cukinii
10 dag ziemniaków
15 dag cukinii
1 jajo
15 dag maki
10 ml oleju
sól
pieprz
ziele angielskie
pieprz młotkowany
pieprz biały
cukier
Przygotowanie łososia
Filet z łososia oczyścić z tłuszczu, ości i wyporcjować na steki typu buterfly (naciąć filet tak, aby nie przeciąć skóry, a następnie odciąć kawałek dalej stek przecinając skórę)
Steki zamarynować w warzywach i przyprawach i przełożyć do torby foliowej i zamknąć w urządzeniu do próżniowego pakowania (lub przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folią spożywczą) i odstawić na 3-4 h do lodówki.
Przygotowanie sosu z ogórka
Pokroić ogórki małosolne. Czosnek i szalotkę przesmażyć na maśle. Dodać śmietanę i bulion zredukować. Pod koniec redukowania dodać pokrojoną nać pietruszki i doprawić do smaku. Powstały sos zmiksować, przecedzić przez gęste sito, przelać do syfonu i załadować nabój z no2 (podtlenek azotu).
Przygotowanie puree z marchewki
Pokrojoną marchewkę przesmażyć z ziemniakami i szalotką na maśle doprawić do smaku i zmiksować (to samo zrobić ze szparagami).
Przygotować placki z cukinii
Na tarce zetrzeć cukinię i ziemniaki, dodać jajko, mąkę i poprawić do smaku. Placki usmażyć na oleju i przy pomocy ausztechera (lub szklanki) wyciąć koła.
źródło:makro.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz