sobota, 1 października 2011
Ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
1/2 kg mąki
15 dag cukru
10 dag margaryny
2 jajka
1/4 litra mleka
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
paczka cukru waniliowego
owoce (śliwki, jabłka, wiśnie, itp.)
Składniki na kruszonkę
1 szklanka mąki
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
łyżka cukru
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier, czekamy około 7-10 min.
Następnie dodajemy mąkę, cukier waniliowy , margarynę, jajka, sól.
Wszystko razem mieszamy
Wykładamy blachę papierem i wykładamy ciasto.
Ciasto pieczemy aż się przyrumieni około 30-40 min.
W wersji ciasta bez kruszonki posypujemy je cukrem pudrem, jak na zdjęciach :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz