sobota, 1 października 2011

Ciasto drożdżowe z owocami


Składniki:
1/2 kg mąki
15 dag cukru
10 dag margaryny
2 jajka
1/4 litra mleka
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
paczka cukru waniliowego
owoce (śliwki, jabłka, wiśnie, itp.)

Składniki na kruszonkę
1 szklanka mąki
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
łyżka cukru

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier, czekamy około 7-10 min.
Następnie dodajemy mąkę, cukier waniliowy , margarynę, jajka, sól.

Wszystko razem mieszamy

Wykładamy blachę papierem i wykładamy ciasto.

Ciasto pieczemy aż się przyrumieni około 30-40 min.

W wersji ciasta bez kruszonki posypujemy je cukrem pudrem, jak na zdjęciach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz