poniedziałek, 26 września 2011
Łosoś wędzony z terriną z buraka i guacamole
(czas przygotowania: 50min + 2h chłodzenie)
Składniki:
Terrina z buraka:
3 duże buraki
100 g masła
25 g sardeli (anchois)
400 g wędzonego łososia
kożuch z mleka (mleko 3,2%)
Guacamole:
2 awokado
1 zielone jabłko
15 g marynowanego imbiru
5 g kolendry
10 ml soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Po wyjęciu odstawiamy bez odwijania z folii na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Sardele (anchois) mielimy w mikserze na gładką pastę i dodajemy 100 g masła. W formie wyłożonej folią spożywczą układamy kolejno warstwę buraków w plasterkach i warstwę pasty sardelowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Na rozgrzaną teflonową patelnię wlewamy niewielką ilość mleka (musi pokryć całą powierzchnię patelni) i czekamy aż powstanie kożuch. W tym czasie rozwijamy folię spożywczą i smarujemy jej powierzchnię śmietaną. Unosimy kożuch łapiąc za dwa brzegi, tak aby powstał placek w formie półksiężyca, który układamy na przygotowanej foli. Następnie kożuch pokrywamy cienką warstwą śmietany i przykrywamy drugą warstwą foli.
Obieramy awokado. Wrzucamy do miksera, ucieramy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojone zielone jabłko oraz siekany imbir. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Żródło TVN
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz