poniedziałek, 26 września 2011
Finezyjna sałatka z gruszką
(czas przygotowania: 40 minut)
Składniki:
3 gruszki
1/2 cytryny
500 g filetów drobiowych
granulowany czosnek
suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia)
garść orzechów włoskich
1 łyżka cukru
sałata lodowa
rukola
kiełki słonecznika
250 g jogurtu naturalnego
250 g majonezu
2 duże ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Filety drobiowe solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Następnie kroimy zarumienione filety w cienkie paseczki. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy na małe kawałeczki, wrzucamy je razem z cukrem na patelnię, trzymamy na niewielkim ogniu aż cukier oblepi orzechy. Następnie odkładamy, żeby ostygły. Majonez mieszamy z jogurtem, uzyskując gładki sos, po czym dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na dużym talerzu układamy warstwami: sałatę lodową polaną sosem, rukolę, gruszki, pierś kurczaka, orzechy, kiełki słonecznika.
Żródło TVN
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz