poniedziałek, 26 września 2011

Jagnięcina z greckim trio


Arnaki me tria czyli jagnięcina z greckim trio
(czas przygotowania: 1h i 15minut)



Składniki:



Jagnięcina:

ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
1/2 szkl. białego wina
woda
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych


Greckie trio:

2 małe bakłażany
2 pomidory
150 g sera feta
sól
oregano
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, selera i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Kruszymy liście laurowe, owoce jałowca i ziela angielskiego, mielimy i wrzucamy do miski. Mieszamy z czosnkiem roztartym z solą, dodajemy sól, czarny pieprz, ocet i olej. Mieszamy i ugniatamy, aby jarzyny puściły sok. Oczyszczony z błon i nadmiaru tłuszczu udziec myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na dno miski wykładamy połowę warzyw, na to kładziemy mięso, przykrywamy resztą warzyw. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Obkładamy je warzywami, podlewamy wodą i winem, pozostawiamy pod przykryciem, dusząc na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.



Bakłażana i pomidora myjemy i kroimy w grube plastry. Bakłażana grillujemy z dwóch stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy plaster pomidora, przesypując solą i oregano. Na wierzch kładziemy plaster sera feta. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

Żródło TVN

1 komentarz:

  1. a możesz coś grilowego podać na następny raz? najlepiej jakieś warzywka ;) z grila elektrycznego

    OdpowiedzUsuń