czwartek, 29 września 2011

Łosoś z sosem z małosolnych ogórków z pure ze szparagów i marchewki z cukiniowymi plackami

Porcja dla 4 osób

Łosoś
60 dag łososia
pół cebuli dymki
10 dag obranej marchwi
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka natki kolendry
50 ml oliwy z oliwek

Sos ogórkowy
10 dag ogórków małosolnych
3 dag szalotki
250 ml śmietany kremówki
10 g klarowanego masła
10 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
czosnek do smaku

Puree z marchewki
10 dag ziemniaków
15 dag marchewki
3 dag klarowanego masła
10 g szalotki

Puree ze szparagów
10 dag ziemniaków
1 dag szparagów
3 dag masła klarowanego
10 g szalotki

Placki z cukinii
10 dag ziemniaków
15 dag cukinii
1 jajo
15 dag maki
10 ml oleju
sól
pieprz
ziele angielskie
pieprz młotkowany
pieprz biały
cukier

Przygotowanie łososia
Filet z łososia oczyścić z tłuszczu, ości i wyporcjować na steki typu buterfly (naciąć filet tak, aby nie przeciąć skóry, a następnie odciąć kawałek dalej stek przecinając skórę)
Steki zamarynować w warzywach i przyprawach i przełożyć do torby foliowej i zamknąć w urządzeniu do próżniowego pakowania (lub przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folią spożywczą) i odstawić na 3-4 h do lodówki.

Przygotowanie sosu z ogórka
Pokroić ogórki małosolne. Czosnek i szalotkę przesmażyć na maśle. Dodać śmietanę i bulion zredukować. Pod koniec redukowania dodać pokrojoną nać pietruszki i doprawić do smaku. Powstały sos zmiksować, przecedzić przez gęste sito, przelać do syfonu i załadować nabój z no2 (podtlenek azotu).

Przygotowanie puree z marchewki
Pokrojoną marchewkę przesmażyć z ziemniakami i szalotką na maśle doprawić do smaku i zmiksować (to samo zrobić ze szparagami).

Przygotować placki z cukinii
Na tarce zetrzeć cukinię i ziemniaki, dodać jajko, mąkę i poprawić do smaku. Placki usmażyć na oleju i przy pomocy ausztechera (lub szklanki) wyciąć koła.

źródło:makro.pl

Łosoś pieczony na sałatce z buraków

Dla 4 osób potrzebujemy:

• 500 g filetu z łososia
• 2-3 buraki
• 2 ogórki małosolne
• 1 jabłko
• 1 czerwona cebula
• sól, pieprz, majeranek
• cukier
• olej
• świeża mięta
• 2 saszetki Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture

Sposób przygotowania:
Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 200ml wrzątku, wystudzić. Naparem zalać pokrojonego na porcję łososia, odstawić na kilka godzin. Buraki ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w paski. Dodać pokrojone w paski pozostałe składniki, łyżkę oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, cukrem, wymieszać. Łososia piec 10 min. w temp. 150 st. Podawać na sałatce z dodatkiem świeżej mięty.

Autor Anna Kowalska
żródło iThink.pl

Spaghetti bolognese

Autorem artykułu jest matylda



Moja  propozycja to danie powszechnie znane i lubiane - spaghetti bolognese. Lubię przygotować sobie wcześniej sos i mieć gotowy pod ręką, tak żeby po powrocie z pracy, cała „akcja obiad” nie trwała dłużej niż kwadrans, czyli tyle ile przygotowanie makaronu i nałożenie wybornego dania na talerze.

Aby przyrządzić  spaghetti potrzebne nam będą następujące produkty (porcja na 4 osoby):

3 ząbki czosnku

2 duże cebule

2 puszki pomidorów (pokrojonych)

50 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowe)

przyprawy (pieprz kolorowy, sól, bazylia, szczypta chilli)

oliwa z oliwek

ser parmezan

paczka makaronu spaghetti

 SpaghettiA teraz do dzieła!

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Podpiekamy leciutko, tak żeby cebula się zeszkliła a czosnek nie przypalił.

Na drugiej patelni przysmażamy mielone mięso, od czasu do czasu mieszając. Kiedy widzimy, że nasze mięso nie jest już surowe dodajemy cebulę i czosnek i pomidory. Dusimy wszystkie nasze składniki na bardzo małym ogniu, pod przykryciem aż pomidory znikną i zamienią się w doskonały aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. W trakcie duszenia musimy pamiętać o mieszaniu. Tak przyrządzony sos jest doskonałą również do lasagne. Ale wróćmy do spaghetti.

Jak wspomniałam sos możemy przygotować wcześniej.

Teraz czas na makaron. Najważniejsze żeby nie przesadzić z czasem gotowania. Makaron ma być al dente, ugotowany ale nie za miękki, sprężysty. Najlepiej sprawdzać przegryzając nitkę i patrząc, jak wygląda w środku. Idealny jest kiedy w samym środku widoczna jest maleńka zanikająca kropeczka.

Po ugotowaniu makaron należy przelać zimną wodą tak żeby się nie skleił.

Podawać z sosem, posypanym startym aromatycznym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.

 Smacznego;)

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl