środa, 28 września 2011

Bakłażan z fetą, miętą i chili


Składniki:

2 bakłażany

ser feta
oliwa z oliwek
świeżo posiekana mięta
sok z cytryny
papryczka chili
pieprz
Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, następnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy oliwą i pieczemy bakłażany z każdej strony. Fetę, świeżo posiekaną miętę, chili oraz sok z cytryny mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku pieprzem. Farsz nakładamy na plastry oberżyny i zwijamy w dowolne rulony. Przed podaniem posypujemy miętą.

Źródło TVN

Tagine z kurczakiem


Składniki:

3 piersi kurczaka
4 marchewki
8 ziemniaków
100 g oliwek: zielonych i czarnych
1 czerwona papryka
4 papryczki jalapeno
1 cukinia
12 sztuk pieczarek
cytryna do smaku
przyprawy: kurkuma, szafran, imbir, korzeń mielony, cynamon, kminek, czosnek, bazylia, tymianek, sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
2 cebule
Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę z ziół na bazie oliwy z oliwek i zalewamy nią kurczaka na około 2 godziny przed gotowaniem. Marchewkę kroimy w kostkę, a ziemniaki wzdłuż. Całość umieszczamy w marokańskim glinianym naczyniu. Gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Można podać w jednym dużym naczyniu glinianym lub każdemu z gości indywidualnie.

Źródło TVN

Pulpeciki rybne w sosie kolendrowo-miętowym


pulpeciki:
250g filetu z halibuta
2 ubite białka
1 łyżeczka nasion kolendry
skórka z 1 cytryny
2 garści liści kolendry
1/4 litra bulionu rybnego
sól, pieprz

sos:
1 mały jogurt
1 garść listków kolendry
1 garść listków mięty
szczypta chilli
sól, pieprz

Rybę zmielić albo bardzo drobno posiekać. Ubić pianę z białek. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Listki kolendry drobno posiekać. Do ryby dodać ziarna i listki kolendry, starta skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Na łyżce formować niewielkie pulpeciki i gotować na parze z bulionu rybnego przez ok. 5 min. Jogurt zmieszać z posiekaną kolendrą i miętą, dodać chilli, sól i pieprz. Rybne pulpeciki podawać polane sosem z brązowym ryżem.
Tradycyjna porcja ryby 915 kcal, nasza wersja 300 kcal.

Źródło TVNStyle