piątek, 7 października 2011

Makaronowa sałatka


Prościutka sałatka, która stanowi świetny sposób na szybką i smaczną kolację. Jeśli nie chcemy się zbytnio wysilać, a jednocześnie pragniemy zrobić na gościach dobre wrażenie, jest to znakomity wybór!

Składniki: kolorowy makaron (penne), kawałek szynki, majonez, pieprz i sól, kukurydza z puszki.

Jak przygotować:

Gotujemy makaron al’dente, kroimy szynkę w niewielkie „patyczki”, kukurydzę odsączamy z cieczy. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym półmisku albo miseczce i dobrze mieszamy. Dodajemy majonezu i przypraw, aby nadać całość i dobry smak. Wybór przypraw jest indywidualny, można pokusić się o bardziej wyrafinowane składniki niż pieprz czy majeranek – pełna dowolność. W tej najprostszej wersji sałatka nadaje się na szybkie zaspokojenie głodu, ale odpowiednio podrasowana może posłużyć do poczęstowania nawet wymagających gości.

Smacznego!





źródło www.menu.net.pl