wtorek, 11 października 2011

Chlebek naan


Składniki dla 2 osób:

świeże drożdże, 3 dag

mąka, 3 szkl

jogurt grecki, 4-5 łyżek

oliwa z oliwek, 2 łyżki

cukier, 1 łyżka

sól morska,

czarnuszka,rozmaryn,sezam do posypywania,

Przygotowanie

do 90 min1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać nieco ciepłej wody i mąki tak by powstał rozczyn o konsystencji śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu na aż drożdże "ruszą".

Do rozczynu wsypać pozostałą mąkę, łyżeczkę soli morskiej rozpuszczoną w ok 1/2 szkl cieplej wody, jogurt (wyjąć wcześniej z lodówki by nie był za zimny),oliwę. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na kulki. Rozpłaszczyć je na grubość ok centymetra. Posmarować białkiem,wówczas ładnie się zrumienią,a posypka zostanie na miejscu. Najpopularniejszą posypką jest oczywiście czarnuszka,a jeśli ktoś jej nie lubi równie smaczne będą posypane sezamem, makiem, rozmarynem.

Piec dopóki placki się nie zezłocą-ok 10 min.

Ciasto z dyni


Składniki:

2 szklanki dyni tartej,
szklanka cukru,
szklanka oleju,
4 jajka,
pół kg mąki,
proszek do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu.
cukier waniliowy

Jajka wymieszać z cukrem, dodać olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamonn na końcu dodać utartą na tarce dynię.

Wykładamy brytfankę papierem do pieczenia i przelewamy powstała masę, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45-50min.

Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.