czwartek, 29 września 2011

Spaghetti bolognese

Autorem artykułu jest matylda



Moja  propozycja to danie powszechnie znane i lubiane - spaghetti bolognese. Lubię przygotować sobie wcześniej sos i mieć gotowy pod ręką, tak żeby po powrocie z pracy, cała „akcja obiad” nie trwała dłużej niż kwadrans, czyli tyle ile przygotowanie makaronu i nałożenie wybornego dania na talerze.

Aby przyrządzić  spaghetti potrzebne nam będą następujące produkty (porcja na 4 osoby):

3 ząbki czosnku

2 duże cebule

2 puszki pomidorów (pokrojonych)

50 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowe)

przyprawy (pieprz kolorowy, sól, bazylia, szczypta chilli)

oliwa z oliwek

ser parmezan

paczka makaronu spaghetti

 SpaghettiA teraz do dzieła!

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Podpiekamy leciutko, tak żeby cebula się zeszkliła a czosnek nie przypalił.

Na drugiej patelni przysmażamy mielone mięso, od czasu do czasu mieszając. Kiedy widzimy, że nasze mięso nie jest już surowe dodajemy cebulę i czosnek i pomidory. Dusimy wszystkie nasze składniki na bardzo małym ogniu, pod przykryciem aż pomidory znikną i zamienią się w doskonały aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. W trakcie duszenia musimy pamiętać o mieszaniu. Tak przyrządzony sos jest doskonałą również do lasagne. Ale wróćmy do spaghetti.

Jak wspomniałam sos możemy przygotować wcześniej.

Teraz czas na makaron. Najważniejsze żeby nie przesadzić z czasem gotowania. Makaron ma być al dente, ugotowany ale nie za miękki, sprężysty. Najlepiej sprawdzać przegryzając nitkę i patrząc, jak wygląda w środku. Idealny jest kiedy w samym środku widoczna jest maleńka zanikająca kropeczka.

Po ugotowaniu makaron należy przelać zimną wodą tak żeby się nie skleił.

Podawać z sosem, posypanym startym aromatycznym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.

 Smacznego;)

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz