środa, 5 października 2011

Makaron penne z cukinią i serem ricotta




SKŁADNIKI

400g makaronu penne, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku zmiażdżone, 300g cukini - grubo utartej, 75g parmezanu tartego, 50g orzeszków pinii - zapiekanych, kilka liści bazylii - porwanych, 175g sera ricotta

Przygotowanie

Gotuj makaron w dużej ilości osolonej wody przez 10 minut lub zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.Odlej wodę i przenieś makaron z powrotem do rondla. Jednocześnie rozgrzej oliwę na patelni i dodaj czosnek. Smaż przez minutę i dodaj utartą cukinię. Gotuj przez 2-3 minuty, następnie zmieszaj z makaronem. Dopraw, dodaj parmezan, orzeszki i bazylię. Podziel na cztery miseczki i posyp pokruszonym serem ricotta.

Orzeszki pinii można zapiec na talerzu Crisp. Podgrzej płytę przez 2-2½ minuty.Dodaj orzeszki i przypiekaj przez 2-3 minuty, mieszając co minutę.

źródło: Whirpool.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz