czwartek, 22 września 2011

Zapiekanka z mięsem

Przepis na zapiekankę z mięsem (wołowina/cielęcina)

Autorem artykułu jest Iwona Abi Issa



Przepis na zapiekankę pochodzi z kuchni orientalnej, potrawa może byc serwowana zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację. Smakuje wyśmienicie, potwierdzone przez moich znajomych, jak i rodzinę:) Koniecznie musi byc podany z sałatą z pomidorów z cebulką, cytryną, pietruszką, skropiona olejem z oliwek i doprawiona do smaku.

Składniki:
1 kg ziemniaków, 30 dkg zmielonego mięsa wołowego/cielęcego, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, przyprawy: sól, Cammon (kminek arabski), inne do mięsa.

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu robimy pure. Cebulę siekamy na drobno, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor. Do zarumienionej cebuli dodajemy/wyciskamy 2 ząbki czosnku i razem smażymy ok. 2 min. na wolnym ogniu (aby czosnek się nie przypalił). Następnie dodajemy przyprawione mięso i smażymy wszystko razem ciągle mieszając, aby mięso nie zapiekło się w kawałku. Mamy wszystkie składniki, aby układać warstwami w naczyniu żaroodpornym (naczynie smarujemy margaryną, aby ziemniaki nie przywarły do dna). Składniki układamy warstwami: ziemniaki- mięso- ziemniaki- mięso- ziemniaki. Najlepiej podzielić ziemniaki na 3 części, a mięso na dwie, bo zapiekanka składa się w sumie z pięciu  wartsw. 

I warstwa - układamy pierwszą część ziemniaków

II warstwa - na ziemnki rozkładamy podzielona część mięsa

III warstwa - następnie mięso przykrywamy warstwą  ziemniaków

IV warstwa - ponownie rozkładamy warstwę  mięsa

V warstwa - przyrywamy warstwą  ziemniaków

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220-250 stopni około 40 min. Gdy na wierzchu utworzy się rumiana skórka z ziemniaków zapiekanka jest gotowa. 

Podam też składniki na sałatkę:

4 duże pomidory, 1/2 cebuli, pęczek pietruszki (ale wybieramy tylko liście), 1 ząbek czosnku, 1/2 cytryny, olej z oliwek, sól.  

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w kostkę (duże kawałki), cebulkę, pietuszkę, czosnek siekamy na drobniutko (czosnek można wycisnąc), wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, 1 łyzke oleju z oliwek, mieszamy i gotowe:)

---

Iwona

www.smaczne-przepisy.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz