wtorek, 27 września 2011

Frittata z warzywami i szynką




3 jajka
1 ugotowany ziemniak
½ czerwonej papryki
½ cukinii
½ cebuli
½ marchewki
2-3 plastry szynki
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz

Ziemniaka pokroić w plastry (ważne by ziemniak nie był rozgotowany, musi być twardy), marchewkę, cukinię w talarki, paprykę w paski, a cebule w pół-talarki. Pokrojone warzywa podsmażać na oliwie z oliwek. Zaczynać od ziemniaka, tak by mocno się zarumienił. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, i cukinie. Smażyć aż warzywa zaczną się karmelizować. Ułożyć plastry szynki. W misce rozbić jajka połączyć z odrobiną soli (trzeba uważać z solą ponieważ szynka jest słona) i wędzoną papryką, dokładnie roztrzepać. Wylać masę jajeczną na patelnię. Przykryć pokrywką i poczekać aż jajka się zetną. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez ok. 6 min. Podawać z salsą pomidorową.
Tradycyjna kanapka ma 335 kcal, nasza wersja 231 kcal.

Żródło TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz