sobota, 24 września 2011

Bakłażanowe świderki

Należy rozgrzać piekarnik do 180°C,

następnie nakłuć bakłażana w kilku miejscach ostrym nożem i położyć na papierze do pieczenia nakłutą stroną do góry,

odkroić górę z główki czosnku (nieobranej główki), położyć na folii aluminiowej odciętym do góry, polać oliwą, zawinąć folię,

wkładamy bakłażana i czosnek do piekarnika, piec 40-50 min. aż bakłażan sflaczeje,:)

na 15 minut przed końcem pieczenia należy przygotować pomidory trzeba wrzucić je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą, posolić, popieprzyć, włożyć do piekarnika,

ugotować makaron(al dente!), przy odcedzaniu zostawić szklankę wody,

po wyjęciu bakłażana obrać ze skórki, miąższ wydrążyć łyżką , obranego bakłażana wrzucić do miski z pomidorami,

wycisnąć do miski upieczony czosnek

tłuczkiem do ziemniaków zrobić ze składników puree, dodać bazylię, doprawić do smaku, dolać wodę z makaronu, wymieszać aż wszystko się połączy,

dodać makaron, wymieszać dokładnie, dodać ser pokrojony w kostkę.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz