poniedziałek, 3 października 2011
Pakieciki z grillowanych bakłażanów w salsie pomidorowej
Składniki:
(czas przygotowania: 30 min.)
• 1 duży lub 2 średnie bakłażany
• 1 pomidor
• 4 łyżki sera ricotta
• 4 łyżki koziego twarożku
• 8 listków bazylii
• oliwa z oliwek
• sól
• pieprz
Salsa
• 1 duży, jędrny pomidor
• 1 plaster czerwonej cebuli
• 1 łyżeczka świeżej kolendry
• sok z 0,5 limonki
• odrobina niezbyt ostrego chili
Sposób wykonania
Bakłażana kroimy wzdłuż na długie plastry o grubości około pół centymetra. Smarujemy z obu stron pędzelkiem umoczonym w oliwie. Obsmażamy z obu stron na grillowej patelni. Kiedy bakłażany są już miękkie doprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na talerzu po dwa plasterki, krzyżując jeden na drugim. Ser ricotta mieszamy z kozim serkiem i posiekaną bazylią. Formujemy kulkę i układamy na środku skrzyżowanych bakłażanów. Na wierzch kładziemy plaster pomidora. Przykrywamy listkiem bazylii i zawijamy wszystkie 4 końce do środka tworząc pakiecik. Spinamy wykałaczką na środku. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy z pieca i polewamy każdą porcję łyżką salsy pomidorowej.
Salsa
Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ, który drobniutko siekamy. Dodajemy posiekaną cebulę, chili, kolendrę oraz sok z limonki. Odstawiamy na godzinę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kroplą tabasco. Odstawiamy do przegryzienia.
źródło TVN
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz