środa, 28 września 2011

Tagine z kurczakiem


Składniki:

3 piersi kurczaka
4 marchewki
8 ziemniaków
100 g oliwek: zielonych i czarnych
1 czerwona papryka
4 papryczki jalapeno
1 cukinia
12 sztuk pieczarek
cytryna do smaku
przyprawy: kurkuma, szafran, imbir, korzeń mielony, cynamon, kminek, czosnek, bazylia, tymianek, sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
2 cebule
Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę z ziół na bazie oliwy z oliwek i zalewamy nią kurczaka na około 2 godziny przed gotowaniem. Marchewkę kroimy w kostkę, a ziemniaki wzdłuż. Całość umieszczamy w marokańskim glinianym naczyniu. Gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Można podać w jednym dużym naczyniu glinianym lub każdemu z gości indywidualnie.

Źródło TVN

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz