wtorek, 27 września 2011

Chipsy warzywne z domowym guacamole


chipsy:
1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
sól

guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 mały pomidor
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½ chilli
garść liści kolendry
sok z ¼ limonki
sól

Warzywa pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min.
Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.
Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal.

Źródło TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz